Haber

Adalet Bakanı Tunç, Malatya Adalet Sarayı Temel Atma Töreni’nde konuştu. İfade

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Şubat depreminden etkilenen Malatya’nın da aralarında bulunduğu 11 ilde 24 adalet hizmet binası ile 14 ceza infaz kurumu ve denetimli serbestlik hizmet binasını yatırım programına aldıklarını söyledi.

Bakan Tunç, Malatya Adalet Sarayı Temel Atma Töreni’nde Niyazi Mısri’nin memleketi, kayısının başkenti Battalgazi diyarı Malatya’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden 1 yıl geçtiğini ancak acıyı dün gibi yaşadıklarını belirten Tunç, depremde hayatını kaybeden 53 bin 445 kişiden 1255’inin Malatyalı olduğunu belirtti.

Tunç, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabır dileyerek, “Allah ülkemize bir daha böyle acı ve felaketler yaşatmasın. Tarihin en büyük kara depremi olarak tarihe geçti. Dünyada 11 ilimiz yerle bir oldu ve üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti.” “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Malatya dahil 11 ilimizi ve ilimizi yeniden inşa etmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Deprem bölgesini hiçbir zaman yalnız bırakmadık, bırakmayacağız.” dedi.

Kabine toplantılarının ilk gündem maddesinin deprem bölgesinde yürütülen çalışmalar olduğunu hatırlatan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgedeki imar ve imar sürecini çok yakından takip ettiğini söyledi.

Bakan Tunç, Malatya’da üretimi tamamlanan 6 binin üzerinde konutun kura yoluyla hak sahiplerine teslim edileceğini, konut teslimlerinin hızla devam edeceğini belirtti.

Yıkılan şehirlerin bir an önce yeniden inşası için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Tunç, şöyle devam etti:

“Adalet Bakanlığı olarak Bakanlığımız da tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımız gibi depremin ilk anından itibaren seferber oldu. Kardeş Adliye projesi 7/24 çalışan bir ekiple devreye alınarak bir kriz merkezi oluşturuldu ve Deprem bölgesindeki illerimize koordinatör başsavcılarımız atandı. Türkiye’nin koordinasyonu bölge dışından.” Deprem bölgesindeki illerimize her yerden 974 hakim ve savcı görevlendirildi. Depremin ilk anından itibaren özellikle hasarlı binalar açısından uzman incelemelerinin yapılması gerekiyordu. Kanıtlar kaybolmadan önce binalardan karot örnekleri ve demir örnekleri alınması gerekiyordu. Bu konuda ihtiyaç duyulan 984 uzman da bölgeye gönderildi. Yıkılan tüm binaların belgeleri Tüm deliller koruma altına alındı.”

Bölgeye 581 isimli tıp uzmanının görevlendirildiğini anlatan Bakan Tunç, bölgeye farklı illerden toplam 8 bin 951 adliye çalışanının sevk edildiğini söyledi.

Tunç, adli hizmetin aksamaması ve çalışanın barınması için bölgeye 1.196 konteyner gönderdiklerini, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Arama Kurtarma Grubu’nun (CEKUT) da deprem arama çalışmalarına katıldığını, Kurtarma çalışmaları sırasında 41 kişi enkaz altından sağ olarak kurtarıldı.

“Depremde 11 hapishanemiz ağır hasar gördü”

Depremde özellikle geçmişte yapılanlar olmak üzere Bakanlığa bağlı binaların hasar gördüğünü belirten Tunç, şöyle devam etti:

“2’si müstakil adliye, 1’i Malatya Adliyemiz olmak üzere 2’si kiralık, diğerleri ise hükümet binaları içinde olmak üzere 15 adliyemiz ağır hasar görmüş olup, bunların inşaat süreci devam etmektedir. Depremde ağır hasar gören ve 11 cezaevinden 12’si ağır hasar gören 1000 mahkumu başka illerdeki cezaevlerine nakletmek zorunda kaldık ve hala oradalar.Şokun bir diğer boyutu da bu binalarda kusurların tespiti ve sonrasında yapılan incelemelerdi. Bu soruşturma kapsamında şu anda 2.825 kişi tutuklu. 267 kişi var, 984 kişi hakkında adli kontrol tedbiri alınmış. 812 belge hakkında bilirkişi raporu geldi. Tabii yargımız da buna dikkat ediyor. Bu bilirkişi raporlarının çok sağlam olduğunu, üniversitelerimizin uzmanlarına gidiyorlar ve tüm deliller ışığında özellikle her bina ve her binanın özellikleri açısından sayfalarca dolu olduğunu söylüyorlar. O binadaki üretimdeki aksaklıklar tespit edilerek denemeye esas olan bilirkişi raporları hazırlanır. Şu anda 1783 belge bilirkişi tarafından inceleniyor, 1007 belgenin bilirkişiye gönderilmesi gerekiyor, diğer belgeler de toplanıyor. Bu kapsamda 369 adet iddianame hazırlanıp davaları açıldı, yargılamalar devam ediyor. Yine kabul aşamasında 275 iddianame söz konusu. “Deprem soruşturmalarının bir an önce sonuçlandırılması için tüm yargı mensuplarımız çabalarımızı sürdürüyor.”

“İdari yargıda 750 gün süren davalar 170 güne düştü”

Deprem bölgesinde idari davaların devam ettiğini belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle hasar tespit ve yıkım kararlarına ilişkin davalar açıldı. Bu kapsamda 42 bin 359’u yıkım kararı ve hasar tespitine ilişkin olmak üzere 54 bin 436 dava açıldı. Bunlardan 24 bin 436’sı hakkında karar verildi. Bunlardan bin 354’ü, 4 bin 496’sı ise vatandaşlar aleyhine dava oldu.” Talebin haklı olduğuna ve binanın yıkılmaması gerektiğine karar verildi. Tabii 20 bin 377 bina için de arama kararı alındı ​​ve aramalar hızla yürütülüyor. Bunların 17 bin 814’ü araştırılmış olup, bilirkişi raporları beklenmektedir. Bilirkişi raporları geldiğinde hızlı bir şekilde kararlar alınıyor ve idari yargıya başvuruluyor. Yargımızın da gecikme yaşanmaması adına değerli bir çabası var. Burada yargının, yargıyı hızlandırmak ve idari davalarla ilgili süreçleri geciktirmemek ve şehirlerdeki insan sağlığını ve hayatını tehdit eden hasarlı ve ağır hasarlı binaların yıkılması için yasa çıkarması gerekiyordu. Kanunda değişiklik yaparak idare kanunumuzdaki sürelerin kısaltılması ve bölge dışından bilirkişi atanması imkanının getirilmesiyle buradaki süreçleri hızlandırdı. “İdari yargıda 750 gün sürecek olan bu davalar, son kanun değişikliğiyle 170 güne indirildi.”

Bakan Tunç, deprem bölgesinde yargının artan iş yükünün karşılanması için gerekli tedbirleri aldıklarını, bu anlamda bölgede 2’si adli yargı ve istinaf dairesi, 3’ü ise adli yargı ve istinaf dairesi olmak üzere 5 temyiz dairesi açıldığını belirtti. bölgesel yönetim temyiz odaları.

Tunç, 8 ceza mahkemesi, 50 hukuk mahkemesi ve 21 yeni idare mahkemesi kurduklarını, idari yargıdaki hakim sayısını 47 ilaveyle 226’ya, adli yargıdaki hakim sayısını ise 194 yeni olmak üzere 2 bin 631’e çıkardıklarını anlattı. hakimler. Böylece bölgeye 241 yeni hakim ve savcıyı daha atadıklarını kaydetti.

“11’den 24’e kadar adalet hizmet binası yapılacak”

Yatırım programında deprem bölgesindeki illere özel önem verdiklerini belirten Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık olarak Malatya dahil 11 ilimizde 24 adalet hizmet binasını yatırım programına dahil ettik, ayrıca 14 ceza infaz kurumumuzu ve kontrollü hürriyet hizmet binalarımızı da yatırım programına aldık. Diğer 39 bölgede ise yatırım programına dahil ettik. il merkezleri ve ilçe merkezlerinde depreme maruz kalan yerlerdeki adliyelerimizi yatırım programına aldık ve bu kapsamda 2 bin 304 adet adliye konutunun proje ve imalat ihale süreçlerini başlattık. Malatya’da ağır hasar gören ve yıkılan Adalet Sarayı’nın yerine inşa edeceğimiz yeni Malatya Adalet Sarayı’nın temeli atılıyor.Yeşiltepe, Yeşilyurt ilçesi Adliyemiz ilçede 86 bin 633 metrekare kapalı alana sahip olacak. Malatya’nın ihtiyacını çok büyük bir adliye binası karşılayacak.Deprem sonrasında 6-7 ayrı yerde, farklı binalarda sorun yaşandığını biliyoruz. İnşallah kısa sürede bu binayı yaparak bu sorunu çözeceğiz. 100 bin. Burası metrekarelik bir alana sahip ve üzerine inşa edilecek adalet sarayımızda 249 hakim-savcı dairesi ve 100 mahkeme salonu bulunacak. Bugün sözleşme bedeli 1 milyar 461 milyon liraya tekabül ediyor. Bu çok değerli bir rakam ve bu rakamın neredeyse tamamı yatırım programında bu yıl ödeneği olarak ayrılmış durumda. “Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum.”

Tunç, Malatya Adalet Sarayı’nı 500 gün içerisinde Malatya halkının hizmetine sunmaya çalışacaklarını söyledi.

Yatırım programına Malatya Adli Tıp Bölge Müdürlüğü’nü de dahil ettiklerini anlatan Tunç, şöyle devam etti:

“Tüm çevre illere hizmet verecek ve 16 bin 69 metrekare kapalı alana sahip olacak. Rektörümüze çok teşekkür ediyoruz. Üniversitemizin sitesinden Malatya üniversitemizin bahçesinde bize yer ayırdı. İnşallah Adli Tıp Bölge Müdürlüğü binamızın inşaatına başlayacağız. Malatya’yı tebrik ederiz. Tabii öncelikle bir ihale sürecini tamamladıktan sonra umarım sizlerle birlikte gelip temelini atabiliriz. Bununla yetinmeyin. Malatya’da bölge adliyesi var ama henüz faaliyete geçmedi. Bir istinaf mahkemesi olan bölge adliye mahkemesinin Malatya’da faaliyete geçmesi için çabalıyoruz. Kurduk ama inşallah. Bina yapıldıktan sonra devreye alacağız. 22 bin 750 metrekare kapalı alana sahip olacak Malatya Yargıtayımızın inşaatını 2024 yılı yatırım programına aldık, ihale sonrasında inşallah bölge adliye mahkememizin temelini atacağız. süreçler.”

Adalet binalarının Akçadağ, Arapgir ve Doğanşehir ilçelerindeki hükümet konakları içerisinde yer aldığını belirten Tunç, İçişleri Bakanlığı ile ortak projeleri bulunduğunu, buralardaki hükümet konaklarının yeniden inşa edileceğini, adalet saraylarının bir kısmının tahsis edileceğini söyledi. Adalet hizmetleri yatırım programı ve yapısına dahil edilecektir.

Malatya Ceza İnfaz Kurumu E Tipi Açık Cezaevi’ni 400 kişilik yatırım programına dahil ettiklerini ve inşaatına başlayacaklarını belirten Tunç, “Doğanşehir’deki cezaevi inşaatımız devam ediyor. Yüzde 90 seviyesindeydi. İkmalini de dahil ettik. Yatırım programında inşaat var. Hızlı bir şekilde inşaatına başlayacağız.” Doğanşehir Cezaevi’ne ek bina inşaatını da yatırım programına aldık. Personelimiz için Malatya merkezde 190 adet adliye lojmanı. Akçadağ’da 6, Arapgir’de 6, Darende’de 6, Doğanşehir’de 6, Hekimhan’da 20, Pütürge’de 20. “Toplam 240 daireli 6 adliye konutu projemizi yatırım programına aldık. İnşallah 174’ünün de inşaat programına hızla başlayacağız.” söz konusu.

“Önce insan demeye devam edeceğiz”

İstikrarlı kalkınma hamleleriyle dünya projelerini hayata geçirmeye ve milletin refahını artırmaya devam edeceklerini belirten Bakan Tunç, şöyle devam etti:

“Önce insan demeye devam edeceğiz. Halkımızı güçlendirmeye devam edeceğiz. Sosyal politikalardan kültüre, adaletten tarım ve turizme kadar her alanda ülkemizi kalkındırmak, milletimizin refahını artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Temel hak ve özgürlüklerin kapsamını her zaman geniş tuttuk, geniş tutmaya ve genişletmeye devam edeceğiz, adaletin kapsamını genişletmeye devam edeceğiz, adaletin tesisi ve hukukun üstünlüğünden taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz. Demokrasimizin standartlarını yükseltmek için çaba göstermeye devam edeceğiz. 21 yıldır vatandaşlarımızın yargı hizmetlerinden daha adil ve etkin hizmet alması ve sağlam bir adalet sisteminin kurulması için çok değerli adımlar attık. Bugün temelleri atıldı. Adalet saraylarının üretimi geldiğimiz yerden bellidir. Avukat arkadaşlarımız, hakimlerimiz, savcılarımız, yargı çalışanlarımız ve vatandaşlarımız çok iyi biliyor. 78 bağımsız adalet sarayı varken bugün bunu 366’ya çıkardık. Hindi. Biz de teknolojinin tüm imkanlarını yargının hizmetine sunduk. Elektronik duruşmalardan SEGBİS’e kadar tüm bunlar yargımızın daha etkin, daha adil, daha hızlı işlemesi için yaptığımız çalışmalardır. “Hakim ve savcı sayısını yeniden artırarak, işleyişin aksamamasını ve daha hızlı çalışmasını sağlamak amacıyla hakim ve savcı sayısını 9 bin 349’dan 23 bin 729’a çıkardık.”

Kaliteyi artırmak için çalıştıklarını vurgulayan Tunç, “Yeni yetişen hakim ve savcılarımızın, hukuk fakültesini bitirdikten sonra hakim ve savcı yardımcılığına başlamadan önce hukuk mesleğine giriş sınavını geçmelerini kural haline getirdik. Tekrar hakim adayı olmak yerine bu yıldan itibaren bu sınav devreye girecek.” Hakim ve savcı adayı yerine 3 yıl sürecek hakim ve savcı yardımcısı sistemini hayata geçirdik ve ilk yazılı sınavı 23-24 Aralık’ta gerçekleştirdik. İnşallah görüşmeler de tamamlanır. Ve bir yıl adalet akademisinde teorik eğitim, iki yıl tecrübeli hakim ve savcılarımızla usta çıraklığı. “Bu ilişki içinde büyüyecek olan bu genç kardeşler podyuma çıktıklarında daha donanımlı olacaklar.” söz konusu.

Yeni anayasa süreci

Hakim ve savcıların yüzde 70’inin kıdemlerinin 10 yılın altında, yüzde 45’inin ise 5 yılın altında olduğunu ve genç bir kadroya sahip olduklarını belirten Tunç, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Adalet akademimizin projeleri kapsamında genç ekibimizin özellikle hizmet içi noktada birinci sınıfa çıkmadan önce 3 kez eğitime katılmasını yasal zorunluluk haline getirdik. Önümüzdeki dönemde mevzuatın iyileştirilmesi konusunda da önemli ilerlemeler kaydettik. Temel kanunların tamamını değiştirdik. Anayasamızda yeri var. Temel hak ve hürriyetleri genişleten değerli düzenlemeler yaptık. İnşallah amacımız milletimizi milletimize kavuşturmaktır. demokratik, sivil, yeni bir anayasaya, kapsayıcı bir anayasaya ve bu anlamda milletimize olan borcumuzun yerine getirilmesine, hem mevzuatın uyumlaştırılması hem de bu mevzuatın uygulanacağı yerlerin daha kaliteli ve adaletli hale getirilmesi açısından. “Buraların her türlü imkanla donatılması açısından durumun ciddiyetine göre inşa edilmesi sürecinde hem Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak hem de Adalet Bakanlığı teşkilatı olarak birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Teknolojinin önemi ve tabii ki o yerlerde mevzuatı uygulayacak uygulayıcıların güçlendirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi açısından.”

Konuşmaların ardından Bakan Tunç ve protokol üyeleri düğmeye basarak Malatya Adalet Sarayı’nın temelini attı.

habercamardi.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu