Haber

Boğa New York’ta turistler tarafından taciz edildi! Turistler bunu neden yapıyor?

abdpost.com / ABD (IGFA) –Manhattan’ın Downtown bölgesinde Wall Street’in simgesi haline gelen devasa Charge Bull heykeli de Amerikan kapitalizminin simgelerinden biri.

İki yıl önce 80 yaşında hayata gözlerini yuman İtalyan heykeltıraş Arturo Di Modica’nın yaptığı boğa heykeli, 16 Aralık 1989’dan beri Wall Street binasının önünde duruyor. Hatırlarsanız 1987’de New York borsası dayanılmaz bir çöküş yaşadı, buna referans olarak 1973’ten beri New York’ta yaşayan ünlü heykeltıraş Di Modica, bu kızgın boğa figürünü incelemiş ve heykeli izinsiz dikmişti.

Modica, “ABD’ye kendisini kucaklayan bir hediye” vermek istediğini belirtti. Modica’ya göre heykel ‘mücadele ruhunu’ ve ‘insanlar ekonomik sıkıntı karşısında güçlü kalarak her şeyi yapabilir’i simgeliyordu.

TURİSTLER HEYKELİN BRONZ TESTLERİNİ NEDEN YIKIYOR?

Kızgın boğaya sarılarak poz verdiklerini gören Güney Amerika, Asya ve diğer tüm milletlerden turistler, arkada oluşan uzun bir çizgi halinde testislerini tutarken fotoğraf çekmeyi de ihmal etmiyor. Günün hangi saatinde gelirseniz gelin, heykelin önünde ve arkasında uzun kuyruklar oluşuyor.

Turistlere sorduğunuzda aldığınız cevap; Testisleri okşamanın ‘şans’ getireceği inancı!..

New York’un eksi derecelere sahip meşhur kış aylarında bile tablo hiç değişmiyor.

Yüzlerce kişi sıraya girerek buz gibi bronz topları kapıyor ve gün boyunca üşümeden poz veriyor. Bu dev altın-bronz testisleri ovmak hem iş adamları hem de ziyarete gelen tüm turistler için batıl bir arayış haline geldi.

Başlangıçta bir gerilla sanatı enstalasyonu olan boğa, 15 Aralık 1989’da İtalyan heykeltıraş Arturo Di Modica ve bazı arkadaşları tarafından New York Borsası’nın dışında bir Noel ağacının altına indirildi. Yasadışı olduğu için boğa kısa süre sonra kaldırıldı, ancak yerel meclis ve park kurulu sayesinde, Manhattan’ın finans bölgesinin kalbinde, Broadway Bulvarı ile Morris Caddesi arasındaki bu parke taşı yerine taşındı. Medyanın dikkatini çekti ve o zamandan beri gün doğumundan gün batımına kadar fotoğraf çekmek için akın eden turistlerin uğrak yeri haline geldi.

Kurulumundan bu yana Wall Street’in uluslararası simgesi haline gelen heykel, Arjantinli ve Japon turistlere göre Wall Street’in refahını simgeliyor. ‘Para’, ‘gücü’ ve ‘finansal gücü’ sembolize eder.

Ancak heykele iki yıldan fazla zaman ve yüzbinlerce dolar harcayan Di Modica, heykelin Wall Street’i temsil edeceğini hiç düşünmemişti. Di Modica’ya göre, Charge Bull, 1986’daki Wall Street çöküşünün ‘mükemmel panzehiriydi’.

Testislere dönecek olursak bu eril organlar, insanoğlunun taptığı iki değerli alanda kesişir: Para ve üreme!

Peki onlara dokunmak ne zaman şansa dönüştü?

Brezilyalı iş adamları neden evrak çantalarını dev cinsel organlarına sürtüyor? Aile fotoğrafları için boğanın görkemli popo çatlağının etrafında neden kümeler toplanıyor, ebeveynler çocuklarını aşağıya inip aşağıdan toplara sarılmaları için nazikçe itiyor?

Dünya turist bilincine yaklaşık 15 yıl önce girmiş gibi görünen bu batıl geleneğin kaynağını bulmaya çalışmak sonuçsuz kalabilir. Di Modica’nın biri Şanghay’da, diğeri Amsterdam’da olmak üzere iki Charge Bull heykeli daha aynı ilgiyi görmedi. Keramet sanırım Wall Street’te.

Büyük olasılıkla, bir kişi topları okşadı ve ardından bir oburu taklit ederek bir akım başlattı. New York’u ziyaret ettiğinizde testislere dokunup fotoğraf çektiniz mi?

‘WALL Street’i İşgal Et’ Eylemlerinde HEYKELİN ÜZERİNE KAN DÖKÜLDÜ

Hatırlanacağı üzere ilk olarak gerilla sanatı yöntemiyle izinsiz yerleştirildiği için polis tarafından kaldırılan ve halkın tepkisi sonucu yerine geri konan 3 bin 200 kiloluk bronz heykel, o zamandan beri kapitalizmin sembollerinden biri olarak görülüyor; birçok protestonun konusu ve yeri oldu. ‘Wall Street’i İşgal Et’ hareketinde heykelin üzerine de sahte kan döküldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu