Vladimir Zelensky’den Tahıl Koridoru anlaşmasına ilişkin açıklama
Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşta bir yıl geçti.
Dünyanın en büyük tahıl ambarı olarak görülen iki ülke arasındaki savaş gıda krizini tetikledi.
Olayların ardından Türkiye’nin müdahalesiyle İstanbul’da ‘Tahıl Koridoru anlaşması’imzaladı
Gıdaya erişimde sorun yaşayan ülkelerin içini rahatlatan anlaşmanın tarihi sona erdi.
Süresi 18 Mart’ta dolacak Tahıl Koridoru anlaşmasının akıbeti merak konusu olurken Ukrayna’dan açıklama geldi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky, Kiev’de Guterres ile bir araya geldi.
Baş başa ve heyet ara görüşmelerinin ardından başkent Kiev’de ortak basın toplantısı düzenlendi.
“Tahıl Koridoru konusunda anlaştık”
Burada konuşan Zelensky, Guterres ile Karadeniz Tahıl Girişimi’nin 18 Mart’tan sonra devam etmesini görüştüklerini belirterek, “Bugün, tüm dünyanın 18 Mart’tan sonra Karadeniz Tahıl Girişimi’ne devam etmesi için kritik bir ihtiyaç olduğu konusunda anlaştık.”ifadesini kullandı.
“140 bin ton gıda ürünü ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırıldı”
“Ukrayna’dan Tahıl”Zelensky, girişim kapsamında 140 bin ton gıda ürününün ihtiyaç sahibi ülkelere ulaştırıldığını belirtti. “BM ile bu girişimi ve Karadeniz Tahıl Girişimi’ni önemli ölçüde güçlendirebileceğimize eminim. Bu, küresel gıda güvenliği için daha da fazla garanti sağlayacaktır.”dedi.
Zaporizhia Nükleer Santrali’nden de bahsedildi
Öte yandan Zelensky, burada yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlangıcında Rus ordusunun kontrolünde olan Zaporozhye Nükleer Santrali’nin yeniden Ukrayna’nın kontrolüne geçmesi gerektiğini söyledi.
Rusya’nın Ukrayna’da kontrol ettiği Zaporozhye Nükleer Santrali ile nükleer şantaj yaptığını savunan Zelenskiy, “Zaporozhye Nükleer Santrali, Ukrayna’nın tam kontrolüne geri dönmelidir. Bu, yalnızca Ukrayna’nın değil, küresel bir güvenlik sorunudur.”söz konusu.
“Santralin güvenliği ve korunması hayati önem taşıyor”
Guteres, Rusya’yı Ukrayna’ya saldırmakla da suçlayarak, BM olarak Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini vurguladı.
Rusya’nın Ukrayna’da savaş başlatarak uluslararası hukuku ihlal ettiğine işaret eden Guterres, şunları kaydetti:
BM’nin pozisyonu kesinlikle açık. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, BM Şartı’nın ve uluslararası hukukun ihlalidir. Ukrayna’nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırlarına uygun olarak korunmalıdır.
Nihai hedefimiz de belli; BM Şartı’na, uluslararası hukuka ve savaşın başlamasının yıldönümünde Genel Konsey kararına uygun olarak adil bir barış tesis etmek.
Guterres, Zaporozhye Nükleer Santrali’nin güvenliğine dikkat çekti “Zaporizhia NGS’nin güvenliği ve korunması hayati önem taşıyor. Bölgeyi tamamen askerden arındırmanın ve santrali normal işleyişine geri döndürmenin yollarını bulmada olası arabuluculuğun da değerli olabileceğine inanıyorum.”değerlendirmesini yaptı.
Ukrayna limanlarından 23 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildi
Guterres, geçen yıl İstanbul’da imzalanan Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde Ukrayna limanlarından 23 milyon tondan fazla tahıl ihraç edildiğini bildirdi. “(Karadeniz Tahıl Girişimi) Küresel gıda fiyatlarının düşürülmesine katkıda bulundu ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde savaşın yüksek bedelini ödeyen insanlara acil yardım sağladı.”söz konusu.
Söz konusu girişimin 18 Mart’tan sonra uzatılması gerektiğinin altını çizen Guterres, şunları kaydetti: Karadeniz Tahıl Girişimi’nin 18 Mart’tan sonra da sürdürülmesinin kritik önemini vurgulamak isterim.”söz konusu.